
Turbo Arızası Nasıl Anlaşılır ?
İçten yanmalı motora sahip olan araçlarda motor gücünü arttırmak için gerekli olan sistemlerin başında turbo şarj sistemi yer almaktadır. Söz konusu sistem sayesinde egzoz gazlarında bulunan ısı enerjisinin ve basıncın araçtaki türbinleri döndürmesi sağlanır. Böylece araçların motor güçlerinin arttırılması sağlanır. Şayet araçta turbo arızası meydana gelmişse; söz konusu güçten aracınız mahrum kalacaktır. Peki aracınızdaki turbo arızası nasıl anlaşılır? İşte bu sorunun tüm ayrıntıları! Öncelikle aracınızda turbo nasıl arızalanır? Sorusundan başlayalım.
Aracınızın Turbosu Arızası Ve Sebepleri Nelerdir ?
Elbette ki durduk yere turbo sisteminin arıza yapması mümkün değildir. Söz konusu arızanın meydana gelmesi için bazı sebeplerin oluşması şarttır. İşte maddeler halinde turbo neden arızalanır? Sorusunun yanıtları.
- Turbo şarj sisteminiz yetersiz yağlanırsa
- Turbonuz hava alamazsa
- Turbonuzda boşluklar ve aşınmalar oluşmuşsa
Sıralanan bu sebeplerden yalnız bir tanesinin yaşanılması sonucunda turbo arızalanması sorunu yaşamanız mümkün olacaktır.
Turbo Arızarsı : Turbo Şarj Sisteminin Yetersiz Yağlanması Sorunu
Aracınızda bulunan turbo şarj sisteminin motor yağına gereksinimi vardır. Özellikle turbo şarj sisteminin çok yüksek ısılarda ve yüksek devirlerde çalıştığı düşünüldüğünde bu sistemin yağlanmasının hayati derecede önemli olduğu gerçeği karşımıza çıkar. Bundan dolayı turbo şarj sisteminin sorunsuz çalışması; periyodik olarak aracınıza yağlama yaptırmanıza bağlıdır.
Turbo Arızası: Turbo Şarj Sisteminin Hava Alamaması Sorunu
Aracınızda yer alan turbo şarj sisteminin düzenli çalışması için düzenli bir şekilde hava sirkülasyonunun oluşması şarttır. Zira bu hava girişinin herhangi bir nedenden dolayı engellenmesi; turbonun da düzenli çalışmasının önünde engeldir.
Turbonuzda Boşluklar ve Aşınmaların Yaşanması Sorunu
Aracınızdaki turbo şarj sistemi tamamen konsantre bir sistem olarak çalışmaktadır. Bu durumun söz konusu parçanın içerisinde yer alan boşlukların eksiksiz bir şekilde bulunmasını şart kılar. Zamanla türbin bölümündeki yüksek dönmelerin turboyu aşındırabileceği bilinmektedir. Bu bölümdeki aşınmalar muhakkak ki doğal olarak turbo şarj sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışmasına engel olacaktır. Bütün bu bilgiler ışığında turbo arızası nasıl anlaşılır? Sorusuna gelince;
Aracınızdaki Turbo Arızasını Nasıl Anlarsınız ?
Elbette ki aracınızdaki turbo bölümü arızalanmışsa bazı belirtiler ortaya çıkacaktır. Şayet bu belirtileri doğru bir şekilde yorumlarsanız aracınızın sorunu kısa sürede fark etmeniz ve böylelikle tamir ettirmeniz de mümkün olacaktır. Şayet aracınızın çekişinde hissedilir bir oranda düşüş yaşıyorsanız ilk aklınıza gelecek seçenek turbo arızası sorunudur. Bununla birlikte aracınızın egzoz bölümünden çıkan dumanda renk değişimi maviye yakınsa; turbo arızasından şüphelenebilirsiniz. Esasında aracınızda turbo arızası mevcutsa aracınızı kullanmanız; zararlı değildir. Yani bir sebepten dolayı turbonuz devre dışı kalmışsa; aracınız normal bir şekilde işleyişine devam edecektir. Ancak aracınızın çekiş gücünde ciddi manada bir düşüşün yaşanıldığını hissedersiniz. Şimdi turbo arızası belirtileri nelerdir? Sorusuna yanıt verecek olursak;
- Aracınızın çekiş gücünde bir düşüş hissederseniz.
- Aracınız mavi tona yakın bir tonda duman atmaya başlamışsa.
- Aracınızda rüzgar sesi gibi bir ses tonu çıkmaya başlamışsa.
Aracınızın turbo bölümde bir arıza olduğunda şüphelenebilirsiniz. Unutulmaması gerekli olan bir diğer husus; kimi zaman aracınızda çıkan rüzgar sesinin fark edilemeyecek olmasıdır. Yani bu ses normal algılandığı vakit; aracınızdaki turbo arızasını erken bir dönemde fark etmeniz de geç olacaktır.
Kimi durumlarda aracınızdaki çekiş gücünün düşmesini araba gaz yemiyor gibi algılayabilirsiniz. Kesinlikle bu durum doğal olarak aracınızdaki turbo sorununuzu geç algılamanıza neden olacaktır. Unutmamak gerekir ki aracınızda oluşmuş turbo sorununu ne kadar erken öğrenir ve önlem alırsanız; o kadar az maliyetli bir şekilde bu sorundan kurtulmanız mümkün olur. Bu yazımızda aracınızın turbo arızasını nasıl anlayabileceğinizi ve neler yapabileceğinizi inceledik.
Tekerinize taş değmesin.