Güncel

TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

Togg’un “Yeniliğe Yolculuk” hedefinin çekirdeği olan doğuştan sürdürülebilir Gemlik Tesisi’nde seri üretim için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz günlerde deneme üretimine başlanan Togg’un Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Gemlik Tesisi’ne ilk TruGo şarj cihazının kurulduğu belirtildi. TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır  Gemlik Kampüsü’ne kurulan ilk TruGo şarj cihazı, kesintisiz bir kullanıcı deneyimi tasarlamak üzere test edilmeye başlandı.

TOGG Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, “Önümüzdeki yıl ortasına kadar 81 ilimizde 600’ün üzerinde noktada, toplam 2 bin soketi olan 1.000 adet hızlı şarj cihazının kurulumunu yapacağız.” dedi.

“1.000 cihazla 2 bin soket kullanıma sunulacak”

TOGG'un Şarj İstasyonları Hazır
TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

Açıklamada konuya ilişkin görüşleri yer alan Togg Üst Yöneticisi (CEO) M. Gürcan Karakaş, Türkiye’de ihtiyaç duyulan şarj altyapısı için kurdukları Togg Akıllı ve Hızlı Şarj Çözümleri AŞ’nin, “Trugo” markasıyla 81 ilde 180 kWs üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim sunacağını bildirdi.

Türkiye’de uçtan uca elektrikli araçlarla seyahat etmeyi mümkün kılacak hızlı şarj istasyonları kurma hedefi doğrultusunda EPDK’ye yaptıkları başvurunun sonuçlandığını aktaran Karakaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Sektörün lisanslı oyuncuları arasında yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu regülasyonun Türkiye’nin şarj altyapısının gelişimi için çok kıymetli bir mihenk taşı olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl ortasına kadar 81 ilimizde 600’ün üzerinde noktada, toplam 2 bin soketi olan 1.000 adet hızlı şarj cihazının kurulumunu yapacağız. Bu öncü pozisyonumuzu önümüzdeki yıllarda yapacağımız yatırımlarla da sürdürmeye kararlıyız. Hedefimize giden yolda geri sayım başladı. Homologasyon sürecinin tamamlanmasının ardından 2023 yılının ilk çeyreğinde ilk akıllı cihazımız C-SUV pazara çıkacak.”

Şirketin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “150 kW ve üzeri ultra hızlı şarj istasyonları sınıfında en fazla ilde hizmet veren ve en yüksek sayıda cihaza sahip işletmeci unvanını elde ettik. Haziran ayı sonunda ise 81 ildeki şarj cihazı kurulumlarımızı tamamlayarak tüm Türkiye’de hizmet vereceğiz” ifadelerine yer verildi.

“Siparişler 2023 Yılında Teslim Edilecek”

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş, sipariş yöntemlerine ilişkin bilinmeyenlere açıklık getirerek, “Şubat ayında da siparişleri açıp, ilk çeyrek sonunda ilk akıllı cihazlarımızı kullanıcılarımızla buluşturmaya başlayacağız” diyen Karakaş, “Siparişleri bireysel kullanıcılar öncelikli olmak üzere 2023 boyunca teslim edeceğiz” dedi.

Türkiye’de uçtan uca yüksek performanslı şarj cihazı kurmayı hedefleyen Togg, TruGo markasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) yaptığı başvuru sonucu Temmuz ayında şarj ağı işletmeci lisansını aldı. Şirket, 81 ilde 180 kWs üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim sunmayı planlıyor. 600’ün üzerinde lokasyonda 1000 yüksek performanslı şarj cihazı (DC) ile hizmet verecek. EPDK’nin yayınladığı “Şarj Hizmeti Yönetmeliği” kapsamında yaptığı lisans başvurusu kabul edilen Togg, “Trugo” markasıyla sektöre yüksek performans, hızlı kurulum ve geniş kapsam ağıyla giriyor. Trugo’nun şarj cihazlarıyla ortalama bir bataryanın doluluk oranı 25 dakika içinde yüzde 80’e ulaşabilecek.

TOGG'un Şarj İstasyonları Hazır
TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

Elektrikli araç kullanıcılarının şarj istasyonu bulma kaygılarını ortadan kaldırmayı amaçlayan Trugo, trafiğin yoğunluğu yüksek güzergahlarda 25, az yoğunluktaki bölgelerde ise 50 kilometrede bir yer alarak istasyon sayısını artıracağını kaydetmiştir. Her bir cihaz üzerinde iki soket yer aldığı için 2 bin soketle hizmet verecek Trugo, trafiğin yoğun olduğu noktalarda da istasyon sayısını artıracak. Türkiye’deki tüm elektrikli araç kullanıcılarına açık olacak cihazlarda yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynağı sertifikalı hizmet sağlanacak.

Trugo Kuzey Marmara Otoyolunda

ShiftDelete’in haberine göre; Togg’un şarj istasyonları hakkında yeni bir bilgiye ulaşıldı. Buna göre Kuzey Marmara Otoyolu’nda bulunan şarj istasyonlarına bir yenisi daha eklenecek. Togg’un şarj istasyonu Trugo, yakın zamanda burada hizmet vermeye başlayacak.

TOGG Ve Shell’den Şarj İçin İşbirliği

TOGG'un Şarj İstasyonları Hazır
TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) lisans alan Trugo, girişimlerini sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde 100. yılını kutlayan Shell, Trugo şirketi ile stratejik iş birliği başlattığını bildirdi.

“Shell & Turcas olarak elektrikli araç kullanıcılarına kesintisiz bir deneyim yaşatmak için Türkiye’nin elektrikli otomobili Togg’un şarj çözümleri sunan Trugo şirketi ile stratejik bir iş birliğine imza attık. İş birliğimiz kapsamında togg Trugo ve Shell & Turcas olarak, 81 ilde 180 kWs üzeri şarj cihazları ile tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet vermek için birlikte çalışacağız. 400 lokasyonda 600’den fazla yüksek hızlı şarj cihazı kuracağız.”

10 İlimizde Şarj Cihazı Kurulumu Gerçekleşti

İlk şarj cihazını Bolu’da kuran Trugo, Bursa, İstanbul, Samsun, Sakarya, Düzce, Ankara, Kocaeli, Van ve Denizli’de de kurulumlarını tamamladığını açıkladı.

Verilen bilgiye göre, kendi hizmet noktalarının yanı sıra Shell ile de iş birliği yapan şirket, Shell istasyonlarında da cihaz kurulumlarını sürdürüyor.

TruGo’nun kurduğu istasyonların, tüm elektrikli araç kullanıcıları tarafından kullanabileceği bildirildi.
30 dakikadan daha az sürede dolduruyor

180 kW ve üzeri cihazlarla tüm elektrikli araç kullanıcılarına hizmet sunmayı hedefleyen Trugo, bir bataryanın doluluk oranının 30 dakikadan daha kısa sürede yüzde 20’den yüzde 80’e ulaşmasını sağlıyor. Cihazlar, yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynakları kullanılıyor.

TruGo’dan Sabit Fiyat

TOGG'un Şarj İstasyonları Hazır
TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

TruGo’da ise şarjın maliyeti belli oldu. kWs başına 180 kW’lık ve 300 kW’lık istasyonlarda birim başına ücret 7,99 lira oldu.

Başka bir deyişle batarya kapasitesi 52,4 kWh olan kısa menzilli 314 kilometre menzile sahip Togg’un Şarj maliyeti TruGo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.

88,5 kWs batarya kapasitesi bulunan 523 kilometre uzun menzilli Togg’un da şarj maliyeti 707.1 lira olacak ve kilometre başına harcadığı enerji de 1,35 lira olarak gerçekleşecek.

Kullanım Alışkanlıklarına Göre Değişiklik Gösteren Enerji Tüketimi

Elektrikli araçlarda kilometre başına harcanan enerji fiyatı sürücünün kullanım alışkanlıkları ve dinamiklerine göre değişebiliyor. İçten yanmalı motorlarda da olduğu gibi performanslı kullanımda yakıt fazlalaşırken elektrikli araçlarda da bu durum gerçekleşiyor.

Klima ya da ısıtma sisteminin kullanımı, hava şartları, eğim, yol şartları, sürücünün kullanım alışkanlıkları, aracın lastik donanımına kadar yakıt tasarrufunu olumlu ya da olumsuz etkileyecek pek çok madde bulunuyor.

TOGG'un Şarj İstasyonları Hazır
TOGG’un Şarj İstasyonları Hazır

Optimum kullanımda TOGG için kısa menzil en uzun 314 kilometre olurken uzun menzil ise 523 kilometre olarak belirlenmiş. Bu menziller kullanıma ve diğer unsurlara bağlı olarak uzayıp kısalabilir. Bu da kilometre başına harcanan enerji ücretini olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.

Yerli elektrikli otomobil markası Togg, ilk modeli T10X’i kullanıcılarla buluşturmaya başlamışken, Trugo markasıyla şarj cihazı kurulumlarını gerçekleştirmeye başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu