Nasıl Yapılır ?

OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?

Arıza tespit cihazları hakkında bilmeniz gereken her şey burada...

OBD cihazı nedir ne işe yarar nasıl kullanılır konusuna girmeden evvel EOBD hakkında genel bilgi verelim. 2001 yılında Avrupa’da kabul edilen EOBD standartları gereği benzinli arabalarda, 2003 yılında ise dizel arabalarda OBD kullanımı zorunlu olmuştur.

OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?
OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?

EOBD ile otomotiv sektöründeki tüm araç üreticileri için arıza tespit cihazı ile okunan hata kodları standart hale gelmiştir. Böylelikle bir hata kodunun anlamı tüm araçlarda aynı parçanın arızalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca arıza kodları gibi gösterge ikaz lambaları da tüm marka araçlar için standart hale gelmiştir.

OBD ve EOBD ile, aracınızın tüm elektronik donanımlarını araç üzerinde kontrol edilebilirsiniz. Sürücünün kolayca ulaşabileceği bir yerde, arıza tespit cihazı bağlayabilmesi için standart OBD ve EOBD soket çıkışı bulunmaktadır.

OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?
OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?

Arıza tespit cihazları araçtaki hataları meydana gelen arızaları görmemize ve gidermemizde yardımcı olan ekipmanlardır. Otomotiv mühendisleri arıza tespitlerini kolaylaştırmak için arıza tespit cihazları kullanmaktadırlar. Araçlarda kullanılan kablolar, ara bağlantılar azaltılmıştır. Mikrobilgisayarlara tüm teknik veriler ve arızalar kayıt edilmiştir. Böylelikle aracınızdaki arızaları daha kolay tespit edebilirsiniz.

OBD Cihazı Nedir Ne İşe Yarar Nasıl Kullanılır ?

Arıza tespit cihazı ile şu işlemleri yapabilirsiniz:

  • Arıza Tespiti
  • Arıza Okuma
  • Arıza Silme
  • Parça Tanıtma
  • Arıza Giderme
  • Adaptasyon veya Kalibrasyon
  • Çalışma Parametreleri Okuma gibi…

OBD (Arıza Tespit) Cihazı Nasıl Kullanılır?

Aracınızda arıza lambası yanması gibi bir durumda ya da bir arıza belirtisi oluştuğunda araca OBD soketi üzerinden arıza tespit cihazını bağlayarak arızaya bakabilirsiniz. Arıza tespit programındaki menüden arızanın kaynaklandığı sistemi seçiniz. Hata göster komutu verildiği takdirde hata kodu karşımıza çıkacaktır. Bu hata kodu ile birlikte hangi sistemde arıza olduğu belli olacaktır.

Arıza tespitinden sonra arızayı ECU’dan silmesini isteyiniz. Haberleşme hatalarından veya yanlış bilgi aktarımından oluşan hatayı cihaz siler ve sıfır hata olarak gösterir. Hata tekrar gelmiyorsa işlem tamamlanmıştır.

Cihaz aynı hatayı tekrar gösteriyor ise, açıklama istenerek hatanın kaynaklandığı aktör veya sensörü değiştiriniz.

Değiştirdiğiniz parçayı araç kontrol ünitesine tanıtarak gerekiyorsa adaptasyonunu yapınız.

OBD soketi genel olarak sürücü koltuğu ve yolcu kabini etrafındadır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu