Oto alım satımında dolandırıcıların yöntemleri nelerdir ?
Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık hikayesi manşetleri süslemesin ! Otomobil alırken de satarken de dolandırılabilirsiniz hatta aynı anda hem alıcı hem satıcı dolandırılabilir zira dolandırıcılar ikna kabiliyeti üzerine son zamanlarda efsane senaryolar üretti . Gelin şimdi en yaygın oto alım satımında dolandırıcıların yöntemleri nelerdir bir göz atalım.
-
Parayı bankaya yatıran başka arabayı noterde alan başka
Aracın bedelinin büyük kısmı banka yoluyla ruhsat sahibine gönderiliyor. Kalan küçük kısmı da kardeşim-abim-babam vs. elden verecek aracı onun adına satış yaparsınız deniliyor. Paranın büyük kısmı banka hesabına gelen satıcı nakit kısmı da alınca alıcının ismine cismine bakmadan satışı veriyor ! Oysaki aracı alan kişinin soyadı ile bankaya havale yapan kişinin soyadı birbirinden farklı ve numara da burada zaten :) Bir kaç gün sonra banka havalesi yapan kişi satıcı hakkında suç duyurusunda bulunuyor. Paramı aldı aracı satmadı diyor ve hukuki yoldan parayı geri alıyor … Araç gitti para gitti noter satışına da toplam satış bedeli yazıldığına göre problem yok itinayla dolandırıldınız …
-
Arayan soran çok kapora yolla da satmayayım
Kusursuz güzellikte bir araç bulunup( fotoğrafı bile olsa yeter ) emsallerinden uygun fiyata ilana koyuluyor. Aradığını bulduğunu düşünen vatandaş arayıp soruyor. Alıcı türlü laf cambazlıklarıyla kapora göndermeye ikna ediliyor. Meblağ cüzi de olsa her gün yüzlerce vatandaş bu yöntemle dolandırılmaktadır . Özellikle il dışı ilanlarda bu yöntem revaçtadır , kendisini ruhsatını satıcının kimliğini görmediğiniz ilanlarda kapora göndermeyiniz !
-
Kusursuz PERT !
Pert kayıtlı araçların pert kaydı olduğu belirtilerek satılmasında yasal bir engel yoktur , pert aracın trafikte ne işi varsa orası ayrı mesele … Gelelim yönteme ; tramer kaydı sisteme 45 günde geçer bu süre zarfında araç öyle toplanır ki çıtır hasarlı diyerek satılır. Alıcı hileyi ancak ikinci kasko ve ya sigorta yenilemesinde ( 1 yıl sonra ) ya da kendi de aracı satmak istediğinde hasar sorgusu yaparsa anlayabilir !
-
Plakasız ilanlara dikkat !
Aracın plakası ilanda neden açık değil , bir defosu yoksa ? Evet bir defosu var elbette … Herhangi bir aracın fotoğrafları çekilip plakası kapatılarak ilana koyuluyor. Cazip de bir rakam yazılırsa seyreyleyin cümbüşü. Kelepir araç buldum zanneden vatandaş ilana atlar satıcıyla irtibata geçer. Araç kusursuz fiyat da uygun arayan da çok üç beş kuruş kapora yolla da satmayayım :) Vatandaş kaporayı yollar satıcı telefona yeni sim kart takar geçmiş olsun …
-
Sen at imzayı para geliyor :)
İtinayla alan da satan da dolandırılabilir . Satıcıyla anlaşılıp notere geçiliyor anlaşılan rakamın bazen bir kısmı satıcının hesabına gönderiliyor. Kalan kısmı hemen gelecekmiş gibi telefon trafiği yaşanıyor. Bu hengamede noter sırası geliyor ve sıra geçmesin diyerek satıcıya imza attırılıyor anahtar da alıcının elindeyse eğer gitti gider …
-
Çek vereyim abime …
Satıcıya bir miktar nakit ve 10 günlük çek veriyorlar. Çek kontrol edildiğinde sorun yok elbette , notere gidip satış yapılıyor. Satıcı 10 gün sonra tahsile bankaya gidene kadar çek çoktan kaşe yer … Ne işin var kardeşim çekle senetle :(
-
Çakma galeri
Kolay para kazanmayı meslek edinen dolandırıcılar hiçbir masraftan da geri durmuyorlar. Paravan lüks bir galeri kurup güven veren bu insanlar bir ay boyunca vatandaştan satılmak üzere araç topluyorlar. Vekaletnameleri mutlaka alıyorlar tabiki. Aracını galeriye bırakan vatandaşı ha bugün ha yarın diyerek oyalıyorlar. Ortalama bir ay sonunda ne galeri kalır ne de araba. Satıcı aracını bulsa bile başkasına vekaletle satıldığından yapacak birşey yoktur !
-
Görülen araç başka satılan araç başka
Aynı marka model aynı renk iki araç biri kusursuz biri pert :)
Şiir yazar gibi dolandırıyorlar. Aracı beğeniyor ustaya ekspere nereye isterseniz oraya gösteriyor anlaşıyorsunuz. Satıcı bir bahaneyle satış işlemini ertesi güne atıyor. Ertesi gün geldiğinde renk model plaka aynı hiç dikkat çekmiyor pert aracı kusursuz diyerek satıyorlar !
Gördüğünüz gibi dolandırıcıların yöntemleri saymakla bitmiyor. İster alıcı ister satıcı olun en ufak bir şüphe duyduysanız derhal işlemi durdurun. Satıştan sonra bile şüphe duysanız enazından aynı noterden azilname çekin ki araç trafikte bağlanabilsin ! Para alış verişinde masrafına bakmaksızın devletin güvenli alışveriş seçeneğini kullanın. Giden masraf olsun malınız paranız gitmesin …