

Mercedes direksiyon açı sensörü nasıl onarılır konusuna geçmeden evvel mercedes marka araçlarda direksiyon açı sensörü nedir, neden arıza yapar, arıza belirtileri nelerdir, onarımı ve değişimi nasıl yapılır inceleyelim.
Direksiyon Açı Sensörü Nedir ?
Son yıllarda hızla gelişen otomotiv endüstrisi, sürücünün ani direksiyon manevralarında aracın kontrolünü kaybetmemesi için gelişmiş kontrol sistemleri geliştirdi. Her üreticinin bu gelişmiş güvenlik sistemi için kendi tescilli adı vardır. Popüler olanlardan bazıları ESP, ESC, RSC, DSTC, VSC, VSA gibi kısaltmalarla belirtilir.
ESP / ESC sistemindeki en önemli sensörler
- Sapma oranı sensörü
- Yanal hızlanma sensörü
- Tekerlek hız sensörü
- Direksiyon açısı / direksiyon tork sensörü
Bu sensörler, Elektronik Denge Programı (ESP) modülüne, tekerleklerin dönüş hızı veya çekiş kontrolü gibi bilgileri vermek için birbirleri ile senkronize çalışırlar. Sensörlerin doğru bilgileri iletmesi gerektiğinden, direksiyon sisteminde bir değişiklik olduğunda, direksiyon simidi açı sensörünün sıfırlanması veya yeniden kalibre edilmesi önemlidir.
Direksiyon Açı Sensörü (SAS)
Direksiyon açı sensörü (SAS), direksiyon simidini aracın tekerlekleriyle eşleştirerek sürücünün nereye gitmek istediğini belirler. Araçlarda, direksiyon kolonu içine veya ön süspansiyonuna yerleştirilmiş birden fazla direksiyon açı sensörü bulunabilir. Direksiyon açısı denge kontrol sistemi için kritik önem taşır, bu nedenle birden fazla sensör gereklidir. İki sensör tek bir ünitede birleştirilecektir. Doğruluğu sağlamak için iki sinyal çıkışı ölçmek gereklidir.
Analog ve dijital olmak üzere iki tip direksiyon açı sensörü vardır. Çoğu modern araç dijital olanı kullanılmaktadır. Analog sensörler, direksiyonun açısı ve dönüş yönü ile ilgili bilgileri belirlemek için voltaj farklarını kullanmaktadır. Dijital sensörler ise direksiyon girişinin açısını ölçen bir LED ışık kullanmaktadır.
Analog sensörler, tekerleklerin tam tur olarak dönmesi halinde 0 ile 5 volt arasında bir voltaj sinyali üretmektedir. Çoğu araç sağa dönerken pozitif voltaj ve sola dönerken negatif voltaj üretir. Sensörden gelen bilgiler ESP modülüne gönderilir. Gelişmiş bir algoritma kullanan ESP modülü, direksiyon simidinin açısı ile tekerleklerin konumu arasındaki hassas ölçümü yapar.
Direksiyon açı sensörü, direksiyonun ne kadar hızlı döndürüldüğü hakkında bilgi sağlar. Düşük araç hızında direksiyonun hızlı çevrilmesi normaldir, otoyol hızlarında ise normal değildir. Sürücü, otoyol hızlarında sürerken direksiyonu hızlı çeviriyorsa, ESP, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybettiğinin bir göstergesi olarak yorumlayacaktır.
Yukarıda yazdığımız gibi ESP sistemi birçok sensörden bilgi toplar. Tekerleklerin sapması, yanal ivmelenme, direksiyon açısı, direksiyona uygulanan tork ve tekerleklerin dönüş hızı gibi sensörlerden gelen bilgiler, ESP modülüne programlanmış bilgiler ile karşılaştırılır. Bu bilgilerde bir tutarsızlık varsa, ESP sistemi devreye girecek ve sürücünün aracın kontrolünü elinde tutmasına yardımcı olacaktır.
Direksiyon Açı Sensörü Arıza Emareleri
Direksiyon açı sensörü, aracın kullanım ömrü boyunca dayanacaktır. Bununla birlikte, diğer tüm sensörler gibi, direksiyon açı sensörü de arızalanacaktır. Arızalandığında veya ömrünü tamamlamaya başladığında, bazı uyarı işaretleri ve belirtiler ile kendini belli eder.
Arızalı bir direksiyon açı sensörünün verebileceği bazı ikazlar şöyledir:
-
Çekiş Kontrol Işığı ve Motor Arıza Işığını yanacaktır
Bir sensör arızalanmaya başladığında, topladığı veya gönderdiği bilgiler büyük olasılıkla hatalı olacaktır. Direksiyon açı sensöründen ESP’ye gönderilen bilgilerde herhangi bir tutarsızlık varsa, motor kontrol modülünde (PCM / ECM) bir arıza kodu saklanır. Ve ardından gösterge panelinde bir uyarı ışığı yanar. Çoğu araba için bu uyarı ışığı çekiş kontrol ışığıdır. Ancak bazı arabalar bunun yerine veya buna ek olarak motor arıza lambasını da yakmaktadır. Bu uyarı lambaları sürücüye aracın ESP sisteminin devre dışı kaldığını ve servise getirilmesi gerektiğini bildirir.
ABS veya hava yastığı ışığı gibi diğer uyarı ışıklarını da fark edebilirsiniz. Hava yastığı genellikle direksiyon açı sensörüne entegredir. Bu nedenle direksiyon açı sensörü kabloları kopmuşsa, hava yastığında da sorun olacaktır.
-
Gevşek ve Oynayan Direksiyon Simidi
Modern otomobillerin çoğu elektrikli servo direksiyon (EPS) kullanır. Elektrikli direksiyonun düzgün çalışması ve hidrolik direksiyon pompasının ne zaman çalıştırılacağını bilmesi için direksiyon açısının ölçülmesi gerekir.
Direksiyon açı sensörü arızalandığı taktirde, topladığı ve ESP modülüne gönderdiği bilgiler hatalı olacaktır. Bu durum elektrikli hidrolik direksiyon modülünün yanlış ayarlamalar yapmasına neden olacaktır. Bu da, çoğu zaman direksiyon simidine boşluk katar veya direksiyon simidini gevşek hissettirir. Bunun nedeni, sağladığınız direksiyon girdisi miktarının tekerleklere doğru şekilde gönderilmemesidir.
Direksiyon Açı Sensörü Sıfırlama ?
Günümüzde pek çok araç direksiyon açı sensörünün yeniden kalibre edilmesini gerektiren ESP sistemlerini kullanmaktadır. Direksiyon açı sensörünü sıfırlamanın bir kaç yolu vardır.
-
Kendi Kendine Kalibrasyon
Bazı araçlar, direksiyon simidini kilit konumundan orta konuma getirerek otomatik olarak kalibre etmektedir. Bazı araçlarda kalibrasyonun başlaması için bir dizi komut mevcuttur.
-
Test Sürüşü Yapma
Tekerlek hız sensörlerine sahip daha yeni araçlar, araç belirli bir süre boyunca, genellikle otoyol hızında sadece birkaç saniye boyunca düz bir çizgide sürülerek direksiyon açı sensörünü kalibre etmektedir.
-
Arıza Tespit Cihazıyla Sıfırlama
Bazı araçlarda ise direksiyon açı sensörü, arıza tespit cihazı kullanılarak sıfırlanmaktadır.