Avrupa AraçlarFord Araba Sorunları

Ford Fiesta P0336 Krank Sensörü Arızası Onarımı Nasıl Yapılır ?

Aracınız p0336 arıza kodu veriyor ve marş basmanıza rağmen çalışmıyorsa çözümü burada ...

 

Ford Fiesta P0336 Krank Sensörü Arızası Onarımı Nasıl Yapılır ? Krank Sensörü Nedir ?

Otomobillerin artık hemen hemen hepsi elektronik aksama sahiptir. Dolayısı ile bu elektronik ortamın veri alışverişi araçta bulunan sensörler vasıtasıyla yapılmaktadır. Ford fiesta p0336 krank sensörü arızası onarımı nasıl yapılır? Örnek verecek olursak aracın devrini ölçme, hızını ölçme, yakıt durumunu tespit etme, park yapma motor durumunun kontrolü, aracın su durumunu tespit etme gibi aracın temel ve donanımsal ihtiyaçlarının genelinde farklı tip ve özellikte sensörlerden yararlanılır. Bu sensörler anlık olarak ölçüm yaparak veri karşılaştırması yapar ve sorumlu olduğu araç beynine veri aktarımı yapar. Krank sensörü de bu sensörlerden sadece biridir. Krank sensörü bir araçta motorun devir sayısını belirlemede kullanılır. Aracın yakıtından su durumundan ya da arızalarından nasıl haberdar oluyorsak bu sensör sayesinde araç motoru devrinden de bilgimiz olması sağlanır. Eski sistem araçlarda bu durum mekanik olarak ölçülürken yeni sistem araçlarda bu sensör kullanılmaktadır.

"<yoastmark

Krank sensörü motorun anlık devir bilgisini birinci silindirde bulunan pistonun hangi konumda olduğunu bildirir. Yani krank milinin açısal pozisyonunu belirler ve bunu arabanın elektronik kontrol ünitesine bildirir. Bu hareket sayesinde araç hareket halinde hangi konumda ise o şekilde yoluna devam eder. Aracın pistonları 90 derecelik açılarla bu parçaya bağlı konumda ve birlikte çalışırlar. Krankın dönmesi ile aracın pistonları hareket sağlar. Araçlarda krank sensörü genelde aracın motorunun ön tarafında krank kasnağının arkasında bir dişli üzerinde bulunur. Bazı araçlarda motorun şanzıman tarafı bölgesinde, volan dişlisinin arka tarafında bulunan ayrı olan bir dişli üzerinde de konumlanabilir.

Krank Sensörü Arıza Kodları Nelerdir ?

"<yoastmark

Aracınızın gösterge ekranında yanan arıza lambası size arıza hakkında temel bilgiyi vermektedir. Arıza tespit cihazı bağlandığı zaman ağırlıklı olarak aşağıdaki hata kodlarını verir.

  • P0335
  • P0336
  • P0337
  • P0338
  • P0339

Arıza tespit cihazınızın olmadığını var sayarsak aracın verdiği tepkilerden yola çıkmak zorundasınız. Bu durumda otomobilin bize vereceği tepkimelerden yola çıkıp krank devir sensöründeki arızayı yorumlayabiliriz. Peki bu tepkimeler nelerdir?

  • İlk marş anınızda aracın çalışmaması ya da zorlanarak çalışması.
  • Çalıştıktan sonra rölantide beklerken ya da seyir halinde hareket esnasında durduk yere stop etmesi.
  • Çalışıyorken devirde kendi kendine dalgalanmalar oluşması.

Araç beyni, buradan aldığı veriler ile ilk silindirin motor bloğundaki konumunu hesaplar. Bu konum diğer 3 silindirin de konumunun bulunmasını sağlayarak ateşleme ve yakıt sistemlerinin bu konumlara göre doğru olarak çalışmasını sağlar. Bir arıza durumunda bu senkronize hareket bozularak aracın çalışmasında radikal değişimlere neden olabilmektedir. Bu Sebeple krank sensörü hata verdiğinde genellikle araç motoru marş basnıza rağmen çalışmayarak motoru olası daha büyük sorunlardan korumaktadır.

Krank Sensörü Nerededir Ve Nasıl Değiştirebiliriz ?

"<yoastmark

Sensörü değiştirmeden önce belirtmekte fayda var ki bazen sensörün soketi de problem yaratmaktadır. Bu sebeple öncelikle sensörün soketini sökülüp temizleyerek tekrar marş basıp arızanın devam edip etmediğini kontrol etmelisiniz.

Krank sensörüne genellikle sağ ön tekerleği sökerek şarj dinamosunun kayışını gevşetip muhafazasını alarak ulaşabilirsiniz. Krank sensörü farklı araçlarda farklı konumlarda bulunsa da genel olarak benzer noktalardadır.

Sensörü sökmeden önce mutlaka soketinden ayırmalısınız. Mekanik olarak sensörü yerinden sökmek oldukça kolaydır. Yeni sensörü yerine takıp şarj dinamo kayışını da sabitledikten sonra marş basıp durumu kontrol etmelisiniz. Bazı modellerde arıza kodunu silmeniz gerekse de genellikle motor çalışacaktır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu