Audi A6 şanzıman arızası nasıl onarılır ? Aracınız şanzıman arızası yapıyor ve ‘ lütfen durun ve vitesi P konumuna getirin ‘ uyarısı veriyor. Aracınız çalışmıyor ya da vites konumunu birkaç kez P ve D yaptıktan sonra çalışıyor.
Audi A6 Şanzıman Arızası Nasıl Onarılır ?
Öncelikle bu problem markanın kronik arızaları arasında yer almamaktadır.
Şimdi arızayı ve sebepleri daha iyi anlamak için otomatik vites hakkında detaylı bilgi edinelim.
Otomatik Vites Çeşitleri Ve Özellikleri Hakkında
Otomatik vitesli otomobillerde genel olarak CVT, DSG, MMT, EDC, ve TCT Dualogic Easytronic olmak üzere beş farklı şanzıman çeşitleri vardır. Patent hakları Volkswagen şirketine aittir. DSG şanzıman, standart şanzımanlardan farklı olarak iki tane debriyaja sahiptir.
Otomatik şanzımanlarında bir çok çeşidi vardır. Tam otomatik vites, tek kavramalı otomatik, çift kavramalı otomatik ve CVT otomatik olmak üzere dörde ayrılıyor.
Tam Otomatik Şanzıman
Manuel şanzımanlı araçlarda aracın yük ve yol durumuna uygun olarak kendiliğinden vites değiştiren sistem tam otomatik şanzıman sistemidir. Diğer otomatik şanzıman çeşitleri gibi debriyaj pedalına ihtiyaç duymadan kullanmak mümkündür. Ayrıca vites geçişleri otomatik şanzıman beyni sayesinde yapılmaktadır. Otomatik şanzıman beyninden gelen komutlar sayesinde hidrolik vites geçişleri sağlamaktadır.
Tek Kavramalı Otomatik Şanzıman
Günümüzde yaygın olarak bir çok marka tek kavramalı otomatik şanzıman kullanmaktadır. Bu otomatik şanzıman çeşidi de otomatik olarak vites değiştirmektedir. Yakıt tasarrufu olarak güzel sonuçlar elde etse de her markanın parametresine göre değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra tüm vites kutuları yarı otomatik seçeneği sunsa da bu vites kutusunda bir manuel şanzıman olduğundan direkt yarı otomatik olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat olumsuz özelliklerine bakıldığında biraz sarsıntılı ve yavaş vites değiştirdiğine dair şikayetler mevcuttur.
Çift Kavramalı Otomatik Şanzıman ( DSG )
DSG şanzıman, vitesleri diğer dişli şanzımanlardan daha hızlı olarak değiştirmektedir. Bu sayede daha hızlı vites geçişi yapabilmektedir. Ayrıca diğer şanzıman çeşitlerine göre daha fazla güç ve kontrol sağlamaktadır. Fakat her şanzımanda olduğu gibi bazı problemlere sahiptir. Bu problemlerden en yaygın olanı yokuşlarda geri kaydırmasıdır. Bu nedenle DGS şanzımanlı araçlarda yokuş kalkış desteği zorunludur.
CVT Şanzıman
Daha az yakıt tüketimi ve daha güçlü performans üretmek üzere tasarlanmıştır. CVT şanzımanlar , sürekli değişken transmisyon anlamına gelen , diğer otomatik şanzımanlardan farklı olarak tork konvertörü kullanmaktadır. Ayrıca bu şanzımanlarda vites dişlisi ve senkromec vb. gibi parçalar yerine planet dişlisi sayesinde geri vites işlemi sağlanmaktadır. Vites kolu sayesinde vites değişikliklerini kontrol ediyor. D ve S olmak üzere iki farklı sürüş modu vardır. Hızlı ve keskin sürüş modu için S, normal ve rahat sürüş için D sürüş modu mevcuttur. Fakat kademeler elbette araç marka ve modeline göre değişiklik göstermektedir.
Audi A6 Şanzıman Arızası Sebep Ve Çözümü Nedir ?
Audi A6 2.0 TDİ araç multitronic DPF otomatik şanzıman kullanmaktadır. Gelelim bu şanzımanın verdiği hata kodunun sebep ve çözümlerinden bahsetmeye…
Öncelikle bu tipte bir otomatik vites kullanıyorsanız kullanım tekniğini bilmelisiniz. Her ne kadar teknik servisler böyle bir sıralama yok diyerek konuyu geçiştirse de otomatik viteslerde yükü şanzımana bindirmemek denilen bir durum söz konusudur.
Aracı park ettiğinizde vitesi direkt olarak D moddan P moda aldığınızda yük şanzımanda kalacağından zamanla deformasyona sebep olacaktır. aracı park ettiğinizde öncelikle vitesi D moddan N moda alarak el frenini çekmeli sonrasında P moda almalısınız böylelikle yük şanzımanda değil el freni sisteminde kalacaktır.
Aracınızda aldığınız arıza kodunun çözümü genellikle şanzıman kartının değişimiyle çözülmektedir.