
Tecrübe, yaşadıkça kazanılan bir olgudur. Çoğu sürücü ‘’Araba motor arızası verdi,’’ dediği anında bu gerçeği tecrübe etmeye başlar. Aslında aracın bir makine olduğunu ve en iyi arıza giderilmesi aşamasında faydalı bilgilere ulaşılabildiğini fark ediyordur. Ama sürücünün tecrübe kazanmaktan ziyade arızaya odaklanması gerekmektedir. O an doğru olan elbette basit ama önemli davranışlarda bulunmaktır.
Otoyolda aracınızla ilerlerken motor arıza lambasının yandığını fark ettiğinizde ilk yapmanız gereken şey, sakin bir şekilde aracınızı uygun bir yere park ederek istop etmektir. Sonrasında ise aracınızdan inin ve uyarı levhalarını yerleştirin. Aracın motor kaputunu açın ve size ehliyet sınavında sorulan soruları hatırlamaya çalışın. Hatırlayamadınız değil mi? Evet genellikle motor bölümü çoğumuzun aklında kalmadığı için, motorun karmaşık yapısı bize kapalı bir kutu imajı vermektedir. Bu nedenle çözüm odaklı olmaya çalışın. Motorun üstünden duman, buhar, alev altından ise su, yağ damlatmadığını kontrol edin. Bu basit kontroller en azından size motorun ne türde arızası olduğunu belirlemenize yardımcı olacaktır.
Araba Motor Arızası Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle aracınızda arıza lambası yanması çok normaldir. Motor bölümünde oluşan aksaklıklar arıza lambasının yanmasına neden olur. Bu nedenler ateşleme, yakıt, hava emiş ve egzoz sisteminde oluşan arızalardır. Arıza lambası yandığında örneğin aracınızda tekleme, çekişten düşme belirtileri oluşacaktır. Bir diğer uyarı ise motor bölümden ses gelebilir. Motor bölümünden buhar veya duman çıkabilir. Aracınızın kliması soğutmayabilir. Egzozdan siyah duman çıkabilir. Veya kontağa bastığınızda motoru çalıştıramayabilirsiniz. Tüm bunlar motor bölümünde oluşabilecek arızaların belirtilerindendir.
Araba Motor Arızasını Gidermek Neden Önemlidir?
Günlük hayatta çok önemli bir yere sahiptir kullandığımız arabamız. İşe, okula, seyahate kısaca her yere götürür bizi. O vazgeçilmezimizdir. Hemen hemen her gün kullandığımız bu makineye iyi bakmak gerekir. Motor bölümünde oluşan basit arızaları zamanında tamir ettirmediğimizde aracımız tabiri caizse bizi yolda bırakabilir. Zorlanarak çalışan veya randıman vermeyen araba ile kaç kilometre gidebiliriz ki? Bu nedenle aracımızın bakımlarını ilgili serviste yaptırmak en doğrusudur.
Araba Modeli, Motor Cinsi Değişince Arıza da Değişir mi?
Günümüzde otomobil modelleri arttıkça yeni stil motorlar ortaya çıkmaktadır. Dizel motorlardan ve benzinli motorlardan sonra şimdilerde elektrikli motorlarda piyasaya sürülmüştür. Dizel motorlu araba arızaları ile benzinli araçların motor arızaları biraz farklılık göstermektedir. Örneğin dizel araçlarda ateşleme enjeksiyon sistemi ile, benzinli araçlarda ise buji ile yapılmaktadır. Bunun gibi öne çıkan farklılıklardan dolayı arıza çeşitleri de değişmektedir. Elektrikli araçlarda da motor bölümü arızaları biraz daha farklıdır. Bu araçlarda yakıt yakan bir motor olmadığından elektrik sistemi arızaları öne çıkmaktadır.
Araba Motor Arızası Verdi, Nerede tamir ettirebilirim?
Her farklı model arabanın farklı tamir ve bakım servisi vardır. Birçok otomobil firmasının Türkiye genelinde yaygın tamir ve bakım servisi bulunmaktadır. Bu servisler araçların periyodik bakımlarını belirli tarih aralıklarında yaparlar. Mesela motor yağının değişimi, belirli bir kilometrede yapılması gerekirken, buji değişimi farklı bir kilometre olmaktır.
Bakımları yapılmış bir araçta arıza verebilir. Araba motor arızası verdiğinde mutlaka ilgili servisi aramalı ve servis görevlisinin yönlendirmesine göre davranmalıyız. Yetkili servis araç garanti koşulları gereği en kısa sürede tamir ekibini veya çekici hizmetini müşterisine sunmalıdır. Bu nedenle otomobil satın alırken mutlaka ve mutlaka yaygın servis ağı olan bir otomobil markasını tercih etmeliyiz. Ancak insanlar tercihlerini genelde araba modellerinin albenisine kapılarak yapmaktadır. Ve bulunduğu kasabada yetkili servisi olmayan ve başka bir şehre gitmek zorunda bırakan bir otomobil markasını seçmek zorunda kaldığı olmuştur. ‘Basit bir tamir için servise götürmeye gerek yok, sanayide ucuza tamir ettiririm’ diyen bir sürücü de servise götürmediğine bin pişman olduğu da aşikârdır.
Tekerinize taş değmesin.