
Arabalar insan yapımı teknolojik araçlar olduğundan marş dinamosu arızası gibi çeşitli problemler ile karşılaşmak mümkündür. En mükemmel şekilde yapılmış arabalarda dahi zamanla bu veya benzeri arızalar görülebilir. Aracın çalışması için en yüksek voltaja ihtiyaç hisseden parçaların başında marş dinamosu gelir. Marşta, marş motoru, bobin, marş dişlisi, marş motoru kömürü ve konvektör bulunur. Bu parçaların dış etmenlere bağlı olarak veya zamanın etkisi ile yıpranıp arızalanması söz konusu olur. Parçalardan meydana gelen arıza marş motorunun tamamen devre dışı kalmasına sebep olur.
Marş motoru arızalanmadan önce aslında araç sahiplerine bazı belirtiler verir. Araçtaki bu belirtileri doğru okuyan sürücüler olası arızayı önceden fark eder. Arızanın önceden fark edilmesi maliyetin düşmesine neden olur. Ayrıca yolda kalma riskini de azaltır. Marş dinamosu arızası belirtileri arasında şunlar vardır:
- Dinamo kısmından bazı sesler gelir.
- Dinamo dişlisinden ıslığa benzer bir ses çıkar.
- Marşa basıldığında cırtlama ve kaçırma sesleri gelir.
- Marş eskiye nazaran daha yavaş döner.
- Marş dönerken sesinde ve hızında dalgalanmalar olur.
- Marşı geç alan araç geç çalışmaya başlar.
- Araba ilk marşı almaz.
Marş Dinamosu Neden Arıza Yapar?
Sürücüler kontağı çevirdiğinde aracının çalışmasını isterler. Kontak çevrildiği halde arabanın çalışmaması sinir bozucudur. Böyle bir sorunla karşılaşanlar öncelikle arızanın neden kaynaklandığını bulmaya çalışmalıdır. Arabanın çalışmama nedenlerinin başında marş motoruna etki eden bazı arızalar olduğu unutulmamalıdır. Marş dinamosu arızası nedenleri;
- Akünün bitik veya zayıf olması
- Akü kutup başlarının çıkması veya gevşemesi
- Akü kutup başlarının oksitlenmesi
- Şase bağlantılarında gevşeklik olması
- Marş motoru kömürünün bitmiş olması
- Marş motorunun arızalanması
Marş Basmıyor Sebepleri Nelerdir?
Marş motoru olarak da bilinen marş dinamosu, kontağın çevrilmesi ile birlikte motordaki ilk hareketlenmeyi sağlayan mekanizmadır. Şayet marş motoru sisteminde bir arıza olursa araç hareket etmez. Marş dinamosu aküden aldığı elektrik ile çalışır. Anahtar takılıp kontak çevrildiğinde krank miline bağlı olan volan dişlileri dönmeye başlar. Dişliler dönünce pistonlar çalışır. Aracın beyni aracılığı ile ayarlanan miktar ve orandaki hava ile yakıt karışımı motora dolmaya başlar. Aslında marş dinamosu çok küçük bir parçadır. Küçük olmasına rağmen çok fazla elektrik harcar.
Marşa basıldığında aküden aynı anda fazla miktarda elektrik alındığından aracın diğer sistemlerinde zayıflamalar yaşanabilir. Örneğin farlar anlık zayıf yanar. Marş dinamosu arızası uzun süre basılmasından dolayı akünün bitmesi olabilir. Marş motorunun çalışmamasında ilk akla gelen aküdür. Akü kaynaklı arızalarda, akü bitmiş olabilir. Bağlantılarında paslanma, gevşeme, yerinden çıkma gibi sorunlar gerçekleşmiş olabilir.
Akü kaynaklı arıza yoksa şase bağlantıları kontrol edilmeli, marş motoru kömürünün bitip bitmediğine bakılmalıdır. Isınma nedeni ile marş selenoidi bozulmuş, yıpranmış veya özelliğini kaybetmiş olabilir. Marş otomatiğinin topraklaması zayıflamış veya kopmuştur.
Marş Bazen Basmıyor
Marştaki sorunlar araçtaki arızaya göre değişebilir.Bazı araçlarda marş bazen basmayabilir. Marş dinamosu arızası arasında bulunan bazen basmama probleminin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar;
- Marş şalterine akım gönderen sigorta atmış veya yanmış olabilir.
- Marş solenoidine akım gönderen ve motor bölmesindeki kara kutuda bulunan marş rölesi bozulmuş olabilir.
- Marş motoruna gelen kalın kırmızı +akü kablosu kopmuş, gevşemiş veya çıkmış olabilir.
- Marş motoruna endüviye basarak akım ileten marş kömürleri bitmiş veya fırça yayları gevşemiş olabilir.
- Motorun marş şalteri arızalanmış olabilir.
- Kontak anahtarında arıza vardır. Kontak anahtarından çıkarak marş motorunda bulunan marş solenoidine gelen kablo oksitlenmiş, gevşemiş veya kopmuştur.
- Endüvi lehimleri kopmuş veya marş motorunun sargıları yanmış olabilir.
- Marş dişlisi aşınmıştır.
- Marş dişlisini iten çatal arızalanmış olabilir.
Marş Motoru Tamir Edilir Mi?
Marş motoru ilgili arıza araştırılırken adım adım ilerlenmelidir. Marş dinamosu arızası olası sebepler belirlenerek çözülmelidir. Bazen marş motorunun çalışmama nedeni çok basit olabiliyor. Otomatik şanzımanlı arabalarda frene basılmadığı zaman motor marş yapmaz. Manuel araçların bazılarında debriyaj pedalının sonuna kadar basılmadığında sistem marş yapılmasına izin vermez. Arızaların basit olabileceği unutulmadan hareket edilmelidir.
Akü kablolarının çıkması, rölenin bozuk olması, soket kutup başlarının gevşemesi hemen tamir edilebilecek problemlerdir. Akünün boşalmasından kaynaklanıyorsa uzun süre kullanmaktan mı yoksa farklı bir arızadan mı kaynaklandığı bulunmalıdır. Marş sisteminde en sık karşılaşılan arızalardan biri de marş motoru kömürü bitmesidir. Böyle bir durumda sadece kömürlerin değiştirilmesi ile tamir gerçekleştirilmiş olur.
Tekerinize taş değmesin.